Lista Neagră

(17) Lista Neagră
(2006)


Fiecare supraviețuitor al războiului are o urmă de vină

Lista Neagră, cu titlul său original Zwartboek e un film european de clasă, producție olamdeză/germană, realizat de regizorul Paul Verhoven - un director de film fără prea mare sonoritate având în vedere că nu e un consacrat american de la Hollywood

Lista Neagră are meritul de-a-i fi acordată o atenție specială, fiind un film de război recenzat de mine înaintea altor filme de război mult mai sonore precum Lista lui Schindler sau Pianistul

Sinopsis: În Olanda ocupată de Wehrmachtul german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o cântăreață evreică se infiltrează în Cartierul General al Gestapoului spre a oferi informații pentru Rezistență și pentru a-și salva de la moarte prietenii și rudele condamnate prin plutonul de execuție.


Filmul e realizat pe fondul celui de-al Doilea Război Mondial în Olanda ocupată de naziști a anului 1944, având premisa că evreii sunt asupriți, discriminați și căutați în toată Europa, iar pe acest fond, un pion SS care joacă dublu rol, le promite grupurilor etnice de evrei să-i transporte în Olanda neocupată în timp ce face un pact cu un ofițer nazist - Gunther Franken  (Waltemar Kobus) ce le ia toate bunurile după ce-i mitraliază în mijlocul mării.
Nu vă luați multe dar asigurați-vă că veți supraviețui

Ghinionul frumoasei Elis de Vries/Rachel Stein (Clarice van Houten), personajul principal al filmului și care o aruncă din Olanda natală și o pune pe lista neagră a celor care urmează să moară pentru a le fi luate bunurile, este acela că într-un raid aerian, două bombardiere germane îi distrug adăpostul în care-și ținea actele și toate bunurile 


Fiind obligată să accepte ajutorul lui Van Gein, un om al poliției olandeze și să apeleze la bunul prieten al tatălui lui Elise/Rachel, notarul Wim Smaal (Dolf de Vries) îi înmânează banii cuveniți pe care părinții Elisei i-a lăsat pentru situații de forță majoră, ca în cazul de față.

Observăm că în timpul diversiunii în care Van Gein transportă grupul de evrei, la postul de control când mașina ce-i transporta pe evrei este oprită, aceștia sunt considerați "bucăți". Nu oameni, nu persoane, nu indivizi. "Zece bucăți, puteți trece!". Dar asta nu ar trebui să mire pe nimeni în contextul dat al războiului și la cât de dezumanizant a fost el.

Un element interesant care dă valoare artistică și pe care regizorul olandez Paul Verhoeven, îl introduce la un moment-dat, e acela că grupul de evrei care urcă pe barcă spre a fi trimiși la moarte vorbesc între ei în timp ce pe câmpul de alături, un grup de oi behăie, lucru ce nu te poate trimite decât la ideea că aceștia sunt duși spre moarte asemeni mielului/Mielului la tăiere. În aceeași barcă a morții, Elise/Rachel află că notarul Smaal a tras niște sfori pentru a-l opera pe fratele acestuia, iar asta nu poate să miroasă decât a conspirație, aspect ce va fi demascat de Elise și de cei din Rezistență mai târziu, iar notarul care i-a trădat și făcea parte din complot nu poate avea altă soartă decât aplicarea justiției pe care o merită după legile Thorei.

Lista Neagră e o listă a morții, în care sunt trecuți evreii ce urmau să fie mitraliați de soldații naziști spre a le fi confiscate bunurile. Asemeni listei pe care e trecută Elise de Vries/Rachel Stein, există mai multe liste negre ce i-au îmbogățit pe cei care au complotat și care au făcut această diversiune cu promisiunea de-a-i scăpa pe evrei și a-i duce în Olanda eliberată, diversiune în lăcomia lor pentru bunurile evreilor (bani, bijuterii, diamante).


Elise, singura supraviețuitoare din barca unde se aflau rudele și prietenii săi nutrește o răzbunare bazată pe ură justificată și după ce ia contact cu Rezistența se infiltrează ca spion în cercurile ofițerilor naziști prin intermediul ofițerului Ludowig Muntze cu care are o relație strict bazată pe îndeplinirea scopurilor sale și a Rezistenței. Aceasta reușește să planteze un microfon în Cartierul General SS al Gestapoului și datorită informațiilor culese, cei din Rezistență reușesc să-și elibereze prietenii apropiați și să-l ucidă pe cel care-i dădeau liste cu evrei, căpitanului Franken. După o lungă serie de întâmplări pline de suspans și trădare, ca urmare a infiltrării ei, aceasta este nevoită să apeleze și la aptitudinile sale de cântăreață celebră de dinainte de război. "Întâi cânți, apoi trebuie să-ți ții gura închisă"


Deși pare o fată ușuratică la prima vedere, tot ce face Elise e strict pentru a-și servi propriile interese și ale prietenilor săi din Rezistență.


Fostă cântăreață în vremurile de dinainte de război, Elise profită de calitățile ei în scenele din timpul petrecerilor pe care le dădeau ofițerii naziști printre care se numără și aceea a zilei de naștere a Furhrerului, care era considerată un fel de zi națională, prilej de sărbătoare. Prin trucurile și șmecheriile ei de la care nu te-ai fi așteptat, Elise ne arată felul versat de viață pe care ești obligat să-l adopți pe timp de război ca să supraviețuiești, iar ea, ce pare doar o fătucă inocentă ce știe să cânte, e mult mai mult decât atât! 

Zicea cineva că femeile sunt slabe¿

Partea proastă pentru Elise/Rachel, e că în urma găsirii microfonului de către cei din SS, cei din Rezistență o consideră trădătoare iar după terminarea războiului aceasta trebuie să îndure represaliile populației civile ce se comportă cu ea asemeni soldaților și ofițerilor SS. 

E o teorie care spune că nimeni dintre cei care au luat parte la război nu e nevinovat. O fi adevărată?


Din culise:
Datorită bugetului care a fost calculat greșit inițial, filmul a suferit mai multe întreruperi, fiind nevoit să primească fonduri din partea Netherland Founds voor Film.

Filmul a avut printre locații de turnare, țări precum Olanda, Israel și Germania

Concluzie: Lista Neagră e un film de 4 stele din 5, peste care ar fi păcat să treci, dacă ai văzut și ți-au plăcut Lista lui Schindler, Pianistul sau Evadare din Sobibor. E un film plin de acțiune, dureros pe alocuri și deosebit de interesant. Îl adaug fără prea multe proteste interioare la colecția mea de filme din Cronica de film. Enjoy!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trainspotting - Din viață scapă cine poate

Forrest Gump

The Shining