Goodbye, Lenin!


(2) Goodbye, Lenin!
(2003)


 “E exact cum mi-am închipuit. La sfârșitul lui iunie 1990 magazinele patriei socialiste erau goale. Banii adevărați intrau în țară de peste Zid. În timp ce mai toți cetățenii făceau cu răbdarea lor obișnuită cozi lungi la bănci, noi căutam disperați carnetul de cecuri al mamei.”


Goodbye, Lenin! (2003) e un film european a cărei acțiune se petrece în contextul istoric al căderii Zidului Berlinului din 1989, piesa de domino care a făcut să cadă toate regimurile socialiste din Estul Europei. 



Goodbye, Lenin! are următorul storyline: Mama unei familii obișnuite aflată în comă timp de 8 luni nu trebuie să afle sub nicio formă că a căzut Zidul Berlinului și că s-a schimbat regimul pentru că orice emoție îi va fi fatală. Însă vor apărea întrebările și până la urmă, ca întodeauna, adevărul tinde să iasă la suprafață mai devreme sau mai târziu… “Arată-i ceva vechi” “Cum adică?” “O emisiune mai veche, înregistrată de la televiziunea est-germană ” “Știri de anul trecut?? O să observe!” “Nu cred! Dădeau mereu aceleași porcării!” 



Și pentru că adevărul tinde să iasă întodeauna la suprafață, la un moment dat mama începe să se trezească și începe să exploreze. Pe măsură ce iese din bloc vede semnele schimbării din ce în ce mai mirată: o svastică mâzgălită cu marker-ul în lift, vestimentația schimbată a persoanelor, o veioză roz folosită în filmele porno, brand-ul IKEA, două BMW-uri și cireașa de pe tort -> statuia lui „Lenin Cerșetorul” mutată cu un elicopter.



Notă: Să fie o coincidență că Germania a câștigat Campionatul Mondial de fotbal din 1990 exact în contextul și în anul în care Germania s-a unificat și jumătatea estică a populației savura bunăstarea și libertatea? (Speculez, nimic mai mult.)



Secundar apare și o poveste de dragoste între fiul care regizează și vrea să o țină pe mamă în socialism pentru a o proteja și o foarte frumoasă tânără care își face ucenicia într-un spital și care asistă la miraculoasa vindecare a mamei acestuia. Inițial s-au cunoscut la un protest împotriva regimului înaintea căderii Zidului, Scânteia care a declanșat totul, scânteie similară secvenței tramvaiului din Timișoara – România cunoscută sub denumirea de Revoluția/Lovitura de stat/Harmalaia/Războiul serviciilor secrete Est Vest/Brambureala/Haosul Informational/Conspirația MS/Recodificarea TURBO din decembrie 1989.




“Într-un fel trebuia să admit că jocul meu începea să se lege; poate că mi-ar fi plăcut să existe acest RDG pe care-l creasem pentru mama[...]Mama a supraviețuit RDG-ului 3 zile. Mi-am zis că era drept să nu afle niciodată adevărul. A murit fericită [...]Țara asta pe care mama a părăsit-o era țara în care a crezut, și unde am ținut-o în viață până în ultima clipă. O țară care n-a existat în realitate.” 




Dacă ar fi să fac o caracterizare mai scurtă pentru Goodbye, Lenin! aș spune “Memorabil


Wisdom, în loc de concluzie:





Goodbye, Lenin!
Coca-ColaMcDonald's Bine ați venit, Herzlich Willkommen!




 © 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trainspotting - Din viață scapă cine poate

Forrest Gump

The Shining